Home / wonen / ‘RUTE’ duurzame woonwijk

‘RUTE’ duurzame woonwijk

Gentbrugge, Belgium, Europa

Sector wonen
Opdrachtgever Re-Vive nv, Kleemburg 1, 9050 Gentbrugge, BE
Architect CAAN Architecten bvba, Krijgslaan 38, 9000 Gent, BE; BLAF architecten bvba, Poststraat 100, 9160 Lokeren, BE
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB en ventilatieverslaggeving
Oppervlakte 14,000 m2
Projectstatus under construction
Start - Einde studie June 2017 - January 2018
Start - Einde uitvoering November 2018 - December 2020

Sustainable Features

beglazing
beglazing
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
passieve ventilatie
passieve ventilatie
Kostprijs technieken:€ 3.500.000,00 excl. btw
Totale bouwkost:€ 14.000.000,00 excl. btw
S-peil:15 – 31
E-peil:Tussen E20 en E40
Certificering:

 

Projectomschrijving:

In 2018 lanceerde projectontwikkelaar Revive de herbestemming van de Sidaplax-site tot duurzame woonwijk ‘RUTE’ in Gentbrugge. Op de site werd tot 2011 vensterfolie voor briefomslagen geproduceerd – de zogenaamde ‘ruitjes’ of in het Gents ‘Rute’. In totaal worden er meer dan honderd woningen en appartementen gebouwd in een groene doch centraal gelegen buurt. Eén centrale straat leidt naar de ondergrondse parking en maakt de site verkeersluw, dit in combinatie met het park van 6.000m² en de Gentbrugse Meersen op wandelstand maakt dat het er uiterst comfortabel wonen is.

 

Een ambitieuze architectuur hand in hand laten gaan met een comfortabel doch duurzaam karakter was de uitdaging waar het ontwerpteam voor stond. Voor het ontwerp van de technische installaties achterhaalde men eerst wat het gewenste comfortniveau van de bewoners is (voldoende verwarming, koeling, genoeg stopcontacten, warm omgevingslicht, sanitaire warmwatervoorraad enz.) en werden daarbij de energiekosten tot een minimum beperkt.

 

Dit werd onder meer mogelijk gemaakt door fossiele brandstoffen te weren en duurzame technieken toe te passen zoals doorgedreven isolatie, warmtepomp en vloerverwarming.

 

De warmtepomp is momenteel één van de meest milieuvriendelijke manieren om een woning te verwarmen. Warmtepompen halen het grootste deel van hun energie uit de omgeving (aarde, water en lucht) en zorgen dus voor een lager verbruik dan een traditionele verwarmingsketel.

 

Een andere kostenbesparende maatregel is een goed waterbeheer, door onder meer gebruik te maken van regenwater en regenwaterrecuperatie voor de toiletten en buitenkraantjes.

 

Naast de studie en de opvolging van de technische installaties was boydens engineering ook verantwoordelijk voor de EPB- en ventilatieverslaggeving. Voor bouwaanvragen vanaf 01/01/2016 is het verplicht om naast de EPB-verslaggever ook een ventilatieverslaggever aan te stellen. Dit is van toepassing op nieuwbouw en energetische renovaties en omvat de coördinatie, het ontwerp en de opvolging naar werkelijke ventilatiedebieten toe.